Gevonden briefjes

Wim Bergmans vond in een telefooncel een zakagenda-blaadje met deze tekst, op de lezenaar gelegd voor de volgende opbeller: Vieze R.K. honden / Staan aan het roer. / Dat je er doodziek van wordt. / Van de vuile truks die ze uithalen. Ik schrijf het je maar vast, anders raakt het weg en verloren.
- Gerard Reve in een brief aan Simon Carmiggelt, 25 april 1972.Er zijn weinig teksten die zo de fantasie kunnen prikkelen als briefjes van onbekenden, zeker als ze voor andermans ogen geschreven zijn. Ze bieden vaak een onthullend inkijkje in een ander leven, alsof je door een sleutelgat gluurt. Maar omdat je de achtergrond niet kent, laten ze ook veel te raden over.

Om de verbeelding van de lezer nog meer te stimuleren probeer ik ze in deze rubriek zo goed mogelijk weer te geven in HTML, dat natuurlijk helemaal niet voor zulke fratsen ontworpen is. Voorlopig beperkt mijn verzameling zich tot een handvol van zulke 'gevonden voorwerpen' - ik ben niet zo'n voddenraper - maar deze zijn toch wel tamelijk intrigerend.

Hoi Edwin is een aangrijpend stukje lief en leed: een kort briefje geschreven door een vlotte jonge meid, die veel ontboezemt maar ook ook veel vragen oproept. Wie is die mysterieuze Edwin? Waarom nam Daniëlle hem in vertrouwen, die lomperik die haar brief bij de uitgang van een winkelcentrum heeft neergegooid?


Het pamflet Groot en klein, een dubbelzijdige kopie op A4-formaat, oorspronkelijk met een dikke zwarte viltstift geschreven, vond ik in mijn brievenbus tijdens het WK Voetbal van 1998. Het heeft te maken met de volksfeesten die ter gelegenheid daarvan zijn georganiseerd in onze buurt, maar vraag me niet wat er precies bedoeld wordt. Het is te lezen als naieve poëzie; geregeld komt het refrein "Groot en klein" terug, als een soort mantra dat de generaties moet verbinden. En dat is haast de enige correcte zin die er in voorkomt.


Tot slot biedt deze postkaart een inkijkje in het rijke Roomse leven van de jaren zestig. Ze zat in een leerboek staatsrecht dat ik ooit uit de aanbiedingenbak van een antiquariaat heb gevist. Het boek heet Wat was en werd: De staatkundige ontwikkeling in Nederland in beknopte vorm, is geschreven door "Gerh. Bent, Leraar M.O. Staatsrecht, Adj.-Referendaris ten Stadhuize te 's-Gravenhage" en in 1951 uitgegeven door J. Muusses te Purmerend. Het wordt middels een Ten Geleide aanbeloven door niemand minder dan J.C. Baumann, Oud-Burgemeester van Oegstgeest. Op de titelpagina staat een stempel van de Kweekschool St. Stanislaus, Fraterstraat 3, Tilburg; de teneur van het boek is conservatief-confessioneel, maar eerder protestants dan katholiek.


Als u toch exacte afbeeldingen van gevonden briefjes wilt zien, dan kunt u uw hart ophalen aan Found Magazine, en UBUWEB en de verzameling Grocery Lists (boodschappenbriefjes) van Bill Keaggy. Daarnaast zijn er ook sites met quasi-authentieke briefjes, bijvoorbeeld in het kader van de film Memento. En er bestaat zelfs een met de hand geschreven webpagina...


Nog meer gevonden voorwerpen zijn verzameld in het boekje P.S. u wordt vanaf de platenwinkel in de gaten gehouden! Gevonden briefjes op straat, samengesteld uit zijn eigen verzameling door de Amsterdamse bibliotheekmedewerker Frank Verbeek (Utrecht: Bruna, 1989). Nieuw in 2004: een deel van zijn verzameling is sinds kort ook te bewonderen op zijn website.

Als toegift nog een klein briefje met een stukje songtekst, dat ik in mijn exemplaar terugvond (rechts de achterkant; zo te zien is het op straat gevonden, maar ik ben vergeten waar):

(1),(2), Refr, (3), ReFr -> solo
   His mind is full of   |
   toughts about her   \|/
   His feeling is better  '
   when as he thinks
        of her
   'cause she's like
  no woman in the world
   and he tries tries
    but no result  (3)

     ReFR --> solo

  He's looking to her
 as she's fixing her
 nails
 Then the

 He's wathing her going
 on w

P.S. Kent u nog andere publicaties in dit genre? Laat het mij dan a.u.b. weten. Bij voorbaat dank!

Welkomstpagina  Reageren per E-mail