Deskundologie

Column geschreven voor Deining, verschenen op 6 april 2003.

"Goeiemorgen, welkom bij het tweede uur van Weekendnieuws. Als u net wakker bent geworden, heeft u een fascinerend gesprek gemist met professor Christiaan de Munnik van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij heeft ons uitgelegd waarom de moslims in Nederland tot nu toe kalm en zonder geweld hebben gereageerd op de oorlog in Irak. Nu vraag ik uw aandacht voor dokter Mehmet Bügelür, bekend van zijn column over medische media in de Volkskrant. Hij heeft een spectaculaire ontdekking gedaan. Hartelijk welkom, meneer Bügelür. Wat heeft u precies ontdekt?"

"Ja, ik heb 243 artikelen op mijn naam staan, maar mijn nieuwste uitvinding is een revolutionaire anticonceptiepil, waardoor vrouwen niet meer iedere maand hoeven te menstrueren. Zodoende zullen getrouwde mannen minder vaak last hebben van het Post-Menstruele Stress Syndroom. U weet, vrouwen die de traditionele anticonceptiepil slikken, nemen iedere maand een paar dagen geen werkzame pil, zodat er een proces optreedt dat lijkt op de natuurlijke menstruatie. Maar als ze de nieuwe Bügelür-pil gaan slikken, hoeven ze nog maar één keer per drie maanden te bloeden. Dan zal de vrouw voor het eerst in de geschiedenis verlost zijn van de vloek van de maan!"

"Maar sinds de pil bestaat zijn er altijd al vrouwen geweest die af en toe doorslikken. Heeft u hier eigenlijk wel eens met een vrouw over gesproken?"
"Ho even, ik stel hier de vragen. Dames en heren, dit is Lilian de Vroede, onze volgende gast, zij is geen gynaecoloog. Ze heeft onderzoek gedaan naar het liefdesleven van homoseksuele gehandicapten - want ook op gebroken potjes en pootjes past een dekseltje."
"Sorry hoor, maar dat vind ik ongepast, om zo te praten over kwetsbare mensen."
"Hoe weet u dat dat kwetsend is, heeft u daar onderzoek naar gedaan?"
"Nou, ik ben zelf chronisch ziek en ik vind..."
"Wat zegt u me nou? U bent er zelf eentje? Bent u helemaal van de pot gerukt! Mevrouw De Vroede, wilt u onmiddellijk deze studio verlaten!"

"Beste luisteraars, excuses voor deze opschudding. Weekendnieuws is een serieus informatief programma, maar soms stuiten we op grapjassen die er een soort reality-radio van willen maken. Straks laten we dokter Bügelür zijn verhaal afmaken. Daarna komt Peter Brilling ons de laatste nieuwtjes vertellen over het ontstaan van dwergsterren. Maar nu eerst een muziekje om even bij te komen. Hier is Pondit Suami met I Know How You Feel."

   Welkomstpagina