Kaak. Aan de kaak stellen is wat 'kritische' schrijvers volgens leraren Nederlands doen met wantoestanden. Nooit eens met personen, zoals in de goeie ouwe middeleeuwen. (Zie ook Maatschappijkritiek)

Kakdoos. Leidse studente. [Huub de Bel.]

Kansenzone. Achterbuurt die wordt behandeld als ontwikkelingsland.

Karikatuur. Zie Existentialisme en passim.

Karwei. 1. Veld langs een snelweg waar een reclamebord op een aanhangwagen staat. 2. Zuiveldrank voor in de auto. 3. Naam van een bouwmarkt. Iedere keer als ik daarlangs rijd, moet ik denken "Laat Lubbers Wong Kar-Wai afmaken". Het is niet leuk om een talent voor woordspelingen te hebben. Integendeel, dit zijn allemaal duivelse influisteringen die ik van me af probeer te schrijven.

Kat. Het enige dier dat huismensen houdt.

Kerstmis. Feest van de geboorte van Sinterklaas in een rendierenstal tussen de dennenbomen, waarna hij bezocht werd door de drie herders uit het oosten.

Kerstmist. Verschijnselen zoals 'kerstnachtdiensten', 'kerststallen' en misplaatste liedjes als "Stille Nacht", die het ware wezen van het kerstfeest aan het zicht onttrekken.

Kijkdoos. Een lust voor het oog van jong en oud. [Henk Versteeg.]

Kikkerlandje. Zo noemen kwakende Nederlanders hun vaderland.

Kinderarts. Medisch specialist die slechter betaald wordt dan andere, omdat kinderen toch makkelijk te vervangen zijn.

Kinderen.

Klassenstrijd. Schoolsportdag.

Klotenknijper. Rijkswachter Koen Clonen.

Kluizenaar. Iemand die zich schuil houdt, omdat hij bang is in de buitenwereld zichzelf tegen te komen.

Knapzak. Komt voor bij mensen die trekken. [Henk Versteeg.]

Kok, Wim. Grote fietsenzaak in Utrecht.

Komrij, Gerard. Groot bloemlezer van Nederlandse poëzie ('de dikke Komrij') en televisie-criticus ('de vette, pafferige Komrij met wallen als Chinese muren onder zijn koeienogen').

Koppelbaas. Webmaster. [Onno Zweers.]

KPN BT™. In 1998 gesplitst conglomeraat. Ontstaan uit de geprivatiseerde overheidsmonopolies op de papierproductie en de papierhandel. Kort voor de splitsing nog gefuseerd met een Australische handel in kantoorbenodigdheden. Verkocht waardepapieren aan particulieren in samenwerking met de Postbank. Was een grote sponsor van het betaalde voetbal en maakte reclame op de gele en rode kaarten van de scheidsrechters. Werd vaak dwarsgezeten door de Onafhankelijke Papier Tarieven Autoriteit, die prijsmaatregelen nam om de concurrenten Lievervel, Velvort en Versovel een kans te geven.

Kraakbeen. Bot dat door parasieten bewoond wordt. [Martin Borggreve.]

Kraker. Amsterdamse student die klaagt over 'woningnood', omdat hij niet in de Bijlmer wil wonen, maar in een herenhuis op de Keizersgracht.
Laatst. Stopwoord van Monique van de Ven en andere neppers.

Landrover. Handlanger van een struikrover (1). [Huub de Bel.]

Laxeermiddel. Oorzaak van leegloop.

Leefbaar Rotterdam. Politieke partij met een onhaalbaar, utopisch programma.

Legio-loser. Slimme belegger die een nieuwe rendementsgarantie heeft ontdekt: als je geld verliest op je aandelen, eis je het gewoon terug.

Lichaam. Vroeger: lichaam. Tegenwoordig: lijk.

Linkspagina. 1. Links uitgelijnde pagina. 2. Linker frame van een webpagina, meestal met een inhoudsopgave. 3. Propagandablaadje van een rooie partij. [3: Huub de Bel.]

Lintjesregen. Wanneer u uw pasta iets te enthousiast omschudt en daarbij bent vergeten het deksel op de pan te doen. [Huub de Bel.]

Lubbers, Ruud. Kunstminnende Nederlandse politicus, die in zijn laatste regeerperiode (hij was minister-president van 1984 tot 1992) een eigentijdse versie van Shakespeare's drama King Lear opvoerde. "Then they for sudden joy did weep, And I for sorrow sung, That such a king should play bo-peep, And go the fools among."

Luchten of zien. Oud-Hollands kaartspel.

Luchtruim. Vrachtschip zonder lading. [Huub de Bel.]

Lul. Dikke lul! Utrechtse volkstaal, gelukwens bij de geboorte van een zoon.
Maatschappijkritiek. Wordt geleverd, gewoonlijk in kwantumverpakking, door linkse schrijvers, die geloven in de goedheid van de mens maar een gloeiende hekel hebben aan hun buren.

Madonna. Volgens de zeergeleerde schrijver Atte Jongstra (in De hele santenkraam: Nieuw christelijk lexicon, 1997) had de aldus genaamde zangeres een hit met het nummer "Daddy don't preach". Terwijl iedereen die de jaren '80 niet in een ander melkwegstelsel heeft doorgebracht weet dat ze "Papa don't preach" zong, volgens de regelen der kunst allitererend op de beklemtoonde lettergrepen. Om je tenen in een knoop te leggen, maar dat is nog niet alles. Het is een stichtelijk lied over de gevolgen van de zonde, waarin ze o.a. "I'm in trouble deep" zingt, en "I'm keeping my baby", maar Jongstra vond het komisch om het te vermelden als tegenstelling tot Maria de Maagdelijke Moeder van God, naar wie deze naam in eerste instantie verwijst.

Magneettrein. Aantrekkelijk vervoermiddel. [Huub de Bel.]

Man. Bijzondere verschijningsvorm van de mens, bedoeld om haar de zinloosheid van het leven op aarde te tonen.

Manager. Bazig persoon die zelf niks kan en het al druk heeft met anderen te laten werken. De oorsprong van het Engelse woord is man-ager, iemand die mensen versneld ouder doet worden.

Mars-rover. Scholier die snoep steelt uit de supermarkt.

Martelaar. Een van de verwarrende eigenaardigheden van de Nederlandse taal is dat de uitgang -aar soms een handelende persoon aanduidt en soms een persoon die een handeling ondergaat. Daarom hoeft het niet te verbazen dat islamitische immigranten vaak een folteraar een martelaar noemen.

Marxist. 1. Liefhebber van de Marx Brothers. 2. Verbastering van marktist, fanatiek voorstander van de markteconomie.

Masochisme. Seks met Sachertorte of in het algemeen met slagroom, genoemd naar de beroemde Weense banketbakker Leopold von Sacher-Masoch. Vgl. Vanilleseks

McDonalds™. Internationale samenzwering van kinderlokkers, die erop uit is om de hele wereld vetzucht te bezorgen. Gebruikt liefdadigheidsacties - met geld van de klanten! - om reclame voor zichzelf te maken. De opbrengst gaat naar ouders die een kind het ziekenhuis in geslagen hebben.

Medea-methode™. No-nonsense schrijftechniek, naar het motto "Kill your darlings".

Media. Occulte samenzwering die leugens verspreidt over onschuldige beroemdheden.

Melkkoe. 1. Mobiele chemische reactor in de voedingsindustrie. 2. Overdrachtelijk: de automobilist, de huiseigenaar en andere verworpenen der aarde.

Mensenrechtenschending. Eufemisme voor moord en marteling.

Mensenrechtensituatie. Terreurbewind.

Mestboekhouding. Dat wilt u niet weten...

Milieu. De natuur, voorzover ze vervuild is.

Millennium. Er zijn weinig dingen die we absoluut zeker weten. Een daarvan is dat het derde millennium van onze jaartelling pas op 1 januari 2001 begonnen is. Die jaartelling is namelijk begonnen met het jaar 1, dus het derde duizendtal komt pas aan de beurt als we er twee gehad hebben. Het jaar 0 heeft nooit bestaan, want het getal nul was nog niet bekend toen de Romeinse kalender gekerstend werd. (Astronomen rekenen tegenwoordig wel met een jaar 0, maar dat komt in de plaats van het 1e jaar voor Christus; het astronomische jaar -999 is dus 1000 jaar voor Christus in de gangbare telling.) Aangezien het nieuwe millennium massaal gevierd is op 1-1-2000, zou je bijna denken dat de wereld geregeerd wordt door idioten. Maar zo is het niet. Het is nog veel erger: de wereld wordt geregeerd door journalisten.

Millenniumbug. Programmeerfout waardoor ten onrechte een jaar van een datumwaarde wordt afgetrokken.

Ministeriële verantwoordelijkheid. Een minister dient af te treden als hij het parlement heeft voorgelogen of als zijn ambtenaren een blunder hebben begaan, waardoor het parlement het vertrouwen in hem verliest - behalve als het parlement het niet erg vindt, of als hij 'sorry' zegt, of als hij een van de zeldzame politici met enige populariteit is, of als hij bevriend is met de leider van zijn partij, of met de premier, of als zijn partijleider premier is, of als hij een vrouw is voor wie men geen vrouwelijke opvolger kan vinden, of als hij het zelf liever niet wil, of als er nog niet eerder een lid van het kabinet is afgetreden, of als er toch over een maand verkiezingen zijn.

Ministerspost. Ansichtkaart getekend door alle bewindslieden. [Met dank aan Martin Borggreve.]

Minuten. De NS werkt nog met een oudromeins etmaal verdeeld in 12 uren. 5 NS-minuten zijn dus gelijk aan 10 normale SI-minuten. Met andere woorden: de waarschuwing "Vertraging +/- 5 minuten" betekent dat de trein 14 minuten na de planmatige vertrektijd binnenkomt.

Misantropie. Het principe "Beter een verre buur dan een goede vriend".

Moeite. Beloning voor de moeite: Nuttige illusie toegepast bij de opvoeding van kinderen, waar kinderachtige volwassenen vaak aan vasthouden.

Mondain. Vroeger: werelds. Tegenwoordig: banaal.

Morgenster. 1. Veelbelovende artiest. 2. Straatjutter.

Mo6. Koning Mohammed VI van Marokko, die vereerd wordt als een profeet. Heeft toevallig dezelfde naam als de laatste sultan van Turkije.

Multiculturele samenleving. Maatschappij waarin je wordt beroofd door Marokkaanse straatjongens, neergeschoten door Joegoslavische gangsters, aangereden door Turkse pizzakoeriers en Duitse toeristen, doodgetrapt door Friese feestgangers, opgeblazen door Twentse pyromanen, afgeperst door Franse politici en Italiaanse ambtenaren, als palingen gerookt door Volendamse cafébazen, geplunderd door Bossche voetbalsupporters, beledigd door Marokkaanse imams, ontslagen door Britse managers, verveeld door Utrechtse schrijvers en Amsterdamse filmmakers, vergiftigd door Turkse shoarmaverkopers, betoverd door een Argentijnse blondine, gestoord door Surinaamse muzikanten en Antilliaanse trommelaars, bedrogen door Limburgse advocaten en opgelicht door Amerikaanse consultants, Gelderse dakdekkers, Columbiaanse hoeren, Israelische geldwisselaars en Hollandse winkeliers.
Naffer. Afkorting van 'Noord-Afrikaan', in de jaren '90 bedacht door Amsterdamse politieagenten, die niet alleen met Marokkaanse, maar ook met Algerijnse criminelen te maken hadden. Wordt als beledigend beschouwd, omdat het een variatie is op kaffer, een Arabisch scheldwoord voor zwarte Afrikanen (oorspronkelijk kafir 'ongelovigen').

Naturist. Voorstander van een natuurlijke leefwijze zonder seks.

Nederlandse filosoof. Vertaler van een buitenlandse filosoof.

Nederlandse Spoorwegen. Makkelijk doelwit. Staat namelijk stil. (Huub de Bel.)

1969. Het jaar waarin de seksuele revolutie uitbrak.

Net 5. Geestelijke leeftijd van de gemiddelde SBS6-kijker.

Nieuw. Het oudste woord in de reclame. [Henk Versteeg.]

Non-fictie. Boeken met echte leugens.

Nonprofit-marketing. Goedbedoelde oplichterij.

Normaal. 1. Geil. [Rob Oudkerk.] 2. Corrupt. [Elco Brinkman.] 3. Gek op martelingen. [Mel Gibson.] 4. Gek op martelen. [Saddam Hoessein.] 5. Goed eetbaar. [Idi Amin.]

Nulloniem. Nietszeggende naam van een merk, bedrijf of organisatie, bijvoorbeel Corus of Plan. De grootste nulloniemen zijn afkortingen als ANWB, VPRO en COC, die in de loop van de tijd hun puntjes en hun betekenis hebben verloren. U kunt andere voorbeelden inzenden, maar er zijn natuurlijk 0,0 prijzen te verdienen.

Nutella®. Driekante draagdoek voor onmiddellijk gebruik. [Huub de Bel.]
Ogenblikken. Bij de omroepers van de NS-verkeersleiding hetzelfde als minuten.

Ondernemer. Directeur van een bureaucratie in de privé-sector.

Onecht kind. Huisdier van een kinderloos echtpaar.

Onthaasting. Woord bedacht door een milieuminister die haar baan niet aankon en die niet hardop durfde zeggen dat ze tegen economische groei was.

Ontkoppeling. Het los schrijven van samen gestelde woorden.

Ontsporen. De auto nemen. [Huub de Bel.]

Onvertaalbaar. "Deze uitdrukking is onvertaalbaar" of "Er is geen Nederlands woord voor" betekent in feite: "Ik was te lui om de vertaling op te zoeken" of "Ik ben te dom om een vertaling te bedenken". Wie beweert dat de vertaling van een nieuwe Engelse term 'geen goed Nederlands' is, knuffelt zijn taal dood. Hetzelfde modewoord klinkt in het Engels net zo belachelijk - maar dat is een levende taal, omdat de sprekers niet bang zijn om nieuwe betekenissen toe te voegen aan bestaande woorden.

Oorsprong. Trapezestunt van een hoofdluis. [Jan van Hulten.]

Opinie. Mening waar u niets om geeft, maar waarin u een leuk onderwerp ziet voor een artikel of een ingezonden brief.

Opinieblad. Tijdschrift dat geen verslaggevers kan betalen.

Oranjemars. 1. Speciale chocoladereep verkocht tijdens voetbalkampioenschappen waaraan het Nederlands elftal deelneemt. 2. Jaarlijkse trek, rond 1 augustus, van de Parijzenaars naar Zuid-Frankrijk, waaronder de streek Orange. 3. Boeddhistische processie in Sri Lanka, het voormalige Ceylon, oorspronkelijk bedoeld als eerbetoon aan het Oranjehuis toen het eiland nog een Nederlandse kolonie was. 4. Eigenlijk Oranje Mars: de rode planeet wanneer ze dicht bij de zon staat.

Overbevolking. Ander woord voor massale armoede of overdreven welvaart. In het eerste geval bedoeld om de armen zelf de schuld te geven, in het tweede geval om de schuld te geven aan de buitenlanders. Zie ook Vol is vol.

Owwijzovveile. Samentrekking van onderwijs, zorg en veiligheid, de mantra van de post-paarse politiek.
Welkomstpagina   Inleiding BW   Lijst   P-T