Boers woordenboek, E-J

Eigenlijk. Irritant stopwoord van moralisten, psychologen en humoristen.

EO. Erotische Omroep. Nederlandse zendgemachtigde die al vroeg op de tv-avond porno uitzendt: voor de gluurders natuurfilms waarin stelselmatig de privacy van bronstige dieren geschonden wordt en voor de liefhebbers van rondspattend bloed hardcore-series als Chirurgenwerk. Maar gezonde mensen van buiten laten zien, dat vindt de EO onzedelijk.

Ethicus. Beroepsmoralist; iemand die geen vak geleerd heeft, maar toch graag anderen wil vertellen wat ze moeten doen.

Euro-. (Voorvoegsel.) Overdreven duur, bijvoorbeeld in Eurotunnel, Euro Disney, europrijzen.

Eurovisie. Denkwijze waarin verondersteld wordt dat het enthousiasme van de bevolking voor een pan-Europese economie net zo groot is als voor een liedjesprogramma op de televisie. [Huub de Bel.]

Existentialisme. Filosofische beweging die zich uitte in zwarte coltruien en zonnebrillen, kettingroken en bleke gezichten. Ontdekte wijsheden als "Ik besta, dus ik ben niet." Verkondigde de absolute keuzevrijheid van de mens, inclusief het recht om racistische moorden (Camus), politieke executies en passiemoorden (Sartre) te plegen.

Externe accountant. Snelle jongen die interne accountants maar suffe boekhouders vindt.

Extrinsieke motivatie. Reden om iets te doen wat je niet wilt doen.
Familie. Vroeger: familie. Tegenwoordig: gezin.

Fantasy. Fantasierijke verhalen vol met buitengewoon originele wezens, zoals tovenaars en draken. Of heksen en trollen. Of magiërs en monsters. Of priesters en pratende dieren. Of feeŽn en gnomen. Of exorcisten en vampiers. Kortom, iedere keer weer wat anders.

Fast food. Voer waarvoor je een eeuwigheid in de rij moet staan, wat wel snel erin gaat, maar ook weer even snel eruit komt.

Feminisme. Politieke beweging die de moderne man verantwoordelijk stelt voor de gevolgen van de slapheid, luiheid en domheid van de vrouw door de eeuwen heen.

Fietsendiefstal. Volgens de Postbank een van de prettige eigenaardigheden van de Nederlandse samenleving. ("Een fiets is nergens veilig" - Vijftien miljoen mensen.) Het wachten is dus op de Klaas-Wiltingrekening: voor elke fiets of autoradio die je op het postkantoor afgeeft wordt er 10 euro op je rekening bijgeschreven.

Flaubert, Gustave. Frankrijk, 1821-1880. De beroemde samensteller van het Dictionnaire des idées reçues (Woordenboek van pasklare ideeën). Schreef daarnaast ook verhalen en romans.

Flexibel. Buigzaam. Dus als uw baas zegt dat hij flexibele werknemers wil hebben, wil hij in feite dat u zich voor hem buigt.

Flitspaal. Snelle erectie.

FNV. De grootste beleggingsclub van Nederland.

Forensisch specialist. Dokter met een jaartrajectkaart. [Huub de Bel.]

Fortuynisme. Idols voor volwassenen. [Henk Versteeg.]

Fotomodellen. Mietjes met tietjes.

Fout. Fout in de oorlog is een verkeerde uitdrukking volgens postmoderne cultuurrelativisten. In Nederland was tijdens de bezetting de NSB goed en het verzet fout. In het westen van het land is die tegenstelling pas op 5 mei 1945 omgedraaid.

Franse filosofie. Bla-bla-blá.

Frikadel. Slet die in een snackbar rondhangt. [Jan van Hulten.]

Fruit. Hapklaar voedsel in wegwerpverpakking.
Gay Games. Sportmanifestatie voor homoseksuelen, biseksuelen en heteroseksuelen. Het antwoord van de homobeweging op de Olympische Spelen, waar alleen heteroseksuelen, biseksuelen en homoseksuelen toegelaten worden. Sporters van alle niveaus kunnen deelnemen en er zijn uitgebreide kunstprogramma's aan verbonden, om geen aanstoot te geven aan de mensen die denken dat alle homo's artistiek zijn en een hekel hebben aan wedstrijdsport.

Gedragstherapie. Zeer effectieve psychologische behandelmethode die uitgaat van het principe "Doe effe normaal, jôh!"

Geestelijk arbeidsongeschikte. Iemand die geleerd heeft zelfstandig te denken.

Gemutst. Geestelijke en lichamelijke toestand van een vrouw. [Henk Versteeg.]

Gemeenschapsgeld. Belastbaar inkomen van een prostituee. [Huub de Bel.]

Gemeenteraadslid. Iemand die geen nee kan zeggen: eerst niet tegen een selectiecommissie, en daarna niet tegen burgemeester en wethouders.

Gemengd huwelijk. Echtverbintenis tussen een man en een vrouw.

Geschiedschrijving. Aangenaam tijdverdrijf voor geleerden met een goed geheugen en een middelmatige intelligentie. Er is een orale variant (ouwehoeren met oude hoeren) en een anale (boeken poepen).

Gevangenisstraf. Sociale zekerheid op z'n Amerikaans.

Geven. Het is beter te geven dan te ontvangen, zei de bokser, en hij gaf zijn tegenstander een rechtse hoek. Ik ben VOOR zinvol geweld

Geweld. Komt voor in twee soorten: zinloos geweld (mis slaan) en zinvol geweld (raak slaan).

Gezichtsbedrog. Optische illusie. Wanneer ik fiets, zie ik wel eens voetgangers of auto's op het fietspad. Maar dat kan niet kloppen, want zij horen daar niet. Dus het zou letterlijk waanzin zijn als ik voor die luchtspiegelingen aan de kant zou gaan.

Gleufhoed. Pessarium. [Huub de Bel.]

Globalisering. De ontwikkeling dat protestbewegingen steeds vager worden.

Godvertering. Deelname aan het Heilig Sacrament van de Communie.

Gooise matras. Metafoor voor de slaperigheid van de Nederlandse publieke omroepen.

Greenpeace. (Uitgesproken als Grienpies.) Papierverspillende multinational in propaganda voor milieuproblemen die het goed doen op tv. Tegenstander van de enige serieuze energiebron die geen CO2 en luchtvervuiling produceert en van de techniek die een einde dreigt te maken aan de honger in de Derde Wereld.

Grondwet. In democratische landen: een bindende constitutie, eerste wet die ten grondslag ligt aan alle andere wetten, hoewel die er ook weer van afhangen. In Nederland: een vod dat door de koningin gebruikt wordt als WC-papier, vervolgens als zakdoek door het kabinet en ten slotte als servet door het parlement - kortom: een tekst die evenveel waard is als een contract met Frank en Ronald de Boer.

Grieks vuur. Bij de oude Romeinen een eufemisme voor geilheid.

Groen Front. Eerste terreurgroep van Nederlandse moslims, genoemd naar de kleur van de islam, die in navolging van de Molukse treinkapers de Betuwelijn saboteert. Een hoopgevend teken van integratie.

Gijzelen. Een onschuldige burger gevangen houden om hemzelf of zijn familie, bedrijf of regering af te persen. Een van de lafste misdaden. Voorbeeld: Het Amsterdamse gerechtshof heeft Koen Voskuil, verslaggever van het dagblad Spits, gegijzeld om hem te dwingen een anonieme bron te verraden.
Haider, Jörg. Voormalig gouverneur, kanselier of minister-president van de Oostenrijkse provincie c.q. deelstaat Karinthië. Zo wisselend als de kranten zijn functie omschreven, zo eensgezind waren ze dat Haider weliswaar een bewonderaar van Hitler is, maar lang niet zo gevaarlijk. Maar dat is een vergissing: Hitler was als Duitse nationalist tot op zekere hoogte nog te begrijpen, maar wie er alles voor over heeft om leider van Oostenrijk te worden, moet door en door gestoord zijn.

Hard gras. Slappe smoes van verliezende voetballers.

Harde wetenschap. De metallurgie.

Haringvisserij. Toeristisch vermaak op ondergelopen campings. [Huub de Bel.]

Heilige plaatsen. Bordeaux, Plzen en Bushmills.

Hema. Volksstam in het noordoosten van Congo. De Hema zijn voortdurend in oorlog met hun aartsvijanden, de Wibra. De Hema zijn niet zo arm als de Wibra, maar ze kunnen zich geen Kalasjnikovs veroorloven. Dus moeten ze zich redden met messen, vorken, beha's om stenen te slingeren, bezemstelen en boemerang-rookworsten.

Hijskraan. Biertap. [Huub de Bel.]

Hogesnelheidslijn. Vorm van cocaïnegebruik voor geroutineerde snuivers.

Homohuwelijk. Eufemisme voor een vluggertje.

Hond. Biologisch terreurwapen.

Hoofddoekje. Kledingstuk dat moslimvrouwen dragen omdat ze menen dat moslimmannen hitsige viezeriken zijn, die al handtastelijk worden als ze het hoofdhaar van een vrouw zien.

HOV. Hoogwaardig Openbaar Vervoer: Buslijn die sneller is doordat hij ontdaan is van lastige obstakels, zoals haltes.

Huisarts. Iemand die gebreken aan huizen verhelpt. Net zoiets als een boomchirurg dus. [Erik Bekkema.]

Huisvrouw. Schoonmaakster, kindermeisje, kok, chauffeur, prostituée, crisismanager en psychotherapeut met een vast dienstverband van 24 uur per dag.

Humor. Gevoel voor humor heeft iemand die om uw grappen lacht.

Humorist. Chagrijn die een vrolijke indruk probeert te maken.

Huurbescherming. Regeling om woningzoekenden tegen huur te beschermen.
Idul-ad-Hahaha. Islamitische humorfeestdag, de tegenhanger van carnaval en Purim. Helaas een stuk minder levendig, doordat er muntthee en Turkse koffie bij wordt gedronken in plaats van bier of wijn.

Immaterieel. In de Nederlandse politiek: onbelangrijk. De staatsschuld is een materiële kwestie, abortus een immateriële.

Inburgering.

Inburgering voor imams

Innemend. Alcoholistisch, vandaar ook: charmant.

Inspiratie. Onder kunstenaars een ander woord voor alcohol.

Internationale Socialisten. Communisten die vinden dat Trotski een betere massamoordenaar was dan Stalin.

Internet. Een uitkomst voor al die mensen die zelf nooit iets zinnigs met hun computer wisten te doen.

Irrationaliteit. 1. Wijsheid die boven de rede uitstijgt. 2. Een duur woord voor domheid.

Islam. Godsdienst die bijna 600 jaar achterloopt (want moslims leven nog in de 15e eeuw).
Jazz. Het bewijs dat niet alle negers muzikaal zijn.

Jehova's getuige. Vrijwilliger die de sterkte van voordeuren test. [Martin Borggreve.]

Jodenfooi. Bedrag van f 7,50 (€ 3,41) dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter uitbetaald werd aan Nederlandse premiejagers voor het aanbrengen van een joodse onderduiker. Dit belachelijk lage bedrag bewijst weer eens hoe zwaar het hele Nederlandse volk onderdrukt werd door de nazi's.

Jomanda. De ideale oncoloog voor Tara Singh Varma.

Jood. Het enige wat ik me herinner van de scheikundeles op de middelbare school is dat we een keer jood moesten sublimeren. Geen probleem, want dat hadden we al jarenlang iedere week gedaan bij Christelijke Religie.

Journalistiek. Babbelen en krabbelen.

JPEG. Bestandsformaat voor foto's op Internet, ontworpen door de Joint Pornography Exploitation Group.
Welkomstpagina   Inleiding BW   Lijst   K-O