Aalsmeer. Gewestelijk woord voor gier, afgeleid van aal(t) = mest.

Aardbeienzalf. Roomsurrogaat.

Aardverschuiving. Zwaar verlies van een grote partij bij verkiezingen, meestal het gevolg van jarenlange erosie.

Achter je man staan. Uitdrukking die bekend is geworden door Hillary Clinton. Door achter haar man te staan bleef ze onbesmeurd. [Martin Borggreve.]

Achterbankgeneratie. In de Verenigde Staten: de eerste generatie van jongeren die in de auto hun maagdelijkheid verloren.

Administratie. Vroeger: administratie. Tegenwoordig: regering.

Afhaalchinees. Adoptiekind. [Met dank aan Martin Borggreve.]

Afklikken. 1. Afkicken van een computerverslaving. 2. Een crimineel afmaken door te verraden dat hij een informant van de politie is geweest.

Afkokken. 1. Afkicken van Wim Kok als minister-president. 2. Ook wel Vangalisme: maanden van te voren aankondigen wanneer je eindelijk bekend maakt dat je gaat afnokken. 3. Een pijnlijke kwestie die niet in de doofpot past zo lang mogelijk buiten de politiek houden, bv. De WAO is afgekokt naar de SER en Srebrenica naar het NIOD. 4. Aftreden om te blijven zitten.

Aforismen en spreekwoorden.

Een goed begin is maar half werk.
Zoals de hospitality manager is, zo vertrouwt hij zijn accommodation experience participants.
Niemand verdient het om op zijn idealen beoordeeld te worden, zelfs de duivel niet.
Geef een man geld en hij gaat naar de hoeren. Geef een man een vrouw en hij wordt zelf een hoer.
Bier na likeur geeft gezeur.
Rum na cider geeft geklieder.

Afvalrace. Hordenloop op een vuilnisbelt. [Jan van Hulten.]

Ahold.

Aanbieding 24-2-2003: 3 aandelen voor de prijs van 1

Aïsja. A´sja en de vrouwen van Medina: Rotterdamse opera over het groenste blaadje van de geile ouwe bok Mohammed. Werd afgelast omdat Marokkaanse artiesten het in hun broek deden nadat een journalist in hun thuisland had geschreven dat dit wel eens een soort Rushdie-affaire zou kunnen worden. Hetgeen bewijst dat niet alle moslims bloeddorstige fanaten zijn; er zijn gelukkig ook laffe schijtluizen bij.

Albanese maagd. Mannelijke inwoner van Albanië of Kosovo die nog nooit een geweerschot gelost heeft.

Allochtonen. Ambtelijke term voor mensen die meestal wel hier zijn geboren, maar die hier niet thuishoren, omdat ze een gekleurd uiterlijk hebben. Een willekeurig voorbeeld: Woordvoerder Den Bakker van de Raad van Hoofdcommisarissen verklaart dat er niet veel autochtone Nederlandse meisjes in de prostitutie terechtkomen: "Volgens ons gaat het juist vooral om allochtone en Oost-Europese meisjes." (ANP/Spits, 17-12-2001.)

Amazon.com. Internet-boekhandel die het verlies lijden als bedrijfsstrategie heeft uitgevonden. Daarnaast heeft het patenten op o.a. het zogenaamde one-click purchasing (kopen met één klik) met behulp van cookies. Op het algemene idee zelfs, niet alleen op de uitvoering; de Free Software Foundation legt uit waarom dat een gevaarlijk precedent is. Verder staat in de voorwaarden van Amazon deze bepaling: You are granted a limited, revocable, and nonexclusive right to create a hyperlink to the home page of Amazon.com so long as the link does not portray Amazon.com, its affiliates, or their products or services in a false, misleading, derogatory, or otherwise offensive matter. En aan die voorwaarden ben je gebonden zodra je Amazon bezoekt, ook als je niets bestelt. Met andere woorden: je mag niet negatief over Amazon schrijven, tenzij je de site van het cookie-monster nog nooit bezocht hebt.

Amnesty World Online (AWOL). Internet-mensenrechtenbedrijf, onder leiding van Nina 'Transfer' Brink naar de beurs gegaan. Analysten waren niet onder de indruk van de grootschalige reclamecampagne onder het motto Freedom of Movement, wegens de lage groeiverwachtingen op de wereldmarkt voor martelingen en aanverwante zaken. "Dit is voor AWOL hèt moment om de vraag naar protesten tegen mensenrechtenschendingen te stimuleren," verklaarde een handelaar op het Damrak aan het begin van 2000. "Het lijkt erop dat de Russische afdeling er hard aan trekt, maar verder zien we weinig actie."

Amotivationeel. Ik ben niet lui, ik ben amotivationeel.

Anti-fascisten. Neo-nazi's die overal tegen zijn - maar niet tegen Volkert van der Graaf, natuurlijk.

Apotheker. Honderd jaar geleden: een legale drugshandelaar. Tegenwoordig: academicus gespecialiseerd in het verpakken van pillen en het incasseren van kortingen.

Arbeidsdeskundige. Iemand van het UWV die precies weet hoe jij je werk moet doen, maar niet hoe hij zijn eigen werk moet doen. [Bert van Delft.]

Architect. Scheldwoord, volgens sommigen bedacht door Gerrit Komrij, in Het boze oog, 1983. Volgens de Wet van Pam (Max Pam) zal een architect overal waar een uitzicht is een blinde muur neerzetten. De dubbeldekstreinen van de NS vormen een toonbeeld van architectenwerk. De lelijke vierkante oude bakken zijn duidelijk het werk van ingenieurs. Maar het moet wel een architect geweest zijn die de prachtig gestileerde nieuwe, achtkante treinstellen met gebogen ramen ontworpen heeft: de jashaken hangen recht boven de hoofdsteunen, de bovenverdieping is speciaal ingericht voor reizigers zonder bagage en de benedenverdieping voor eenbenigen.

Asbakjes. In de trein: educatieve voorziening voor kinderen om hun ritmegevoel te ontwikkelen. [Huub de Bel].

Atheïst. 1. Een halve intellectueel die zijn domheid probeert te compenseren door fanatiek het rationalisme te propageren. 2. Een goedaardig mens die geen boeman nodig heeft om zich te gedragen.

Atleet. Vroeger: atleet. Tegenwoordig: sporter.

Attributiefout. Het psychologische verschijnsel dat anderen denken dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn problemen, terwijl het in feite allemaal hun schuld is. Ik ben alleen verantwoordelijk voor wat ik goed doe.

Autochtonen. Allochtonen die nog in hun eigen land verblijven. [Erik Bekkema.]

Autolauwe zone. Gebied met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Automonteur. In België: bijbaan van kindermoordenaars.
Barakken. Vroeger: barakken. Tegenwoordig: een kazerne.

Baud rates. Toekomstige belasting op het gebruik van Internet.

Been. Ik zie er geen been in: Uitdrukking die u gebruikt als u ergens geen bezwaar tegen hebt, maar tegelijk de indruk wilt wekken dat u er niets in ziet.

Beleefdheid. Subtiele belediging.

Beleidsmedewerker. Ambtenaar die het politieke werk doet dat de politici boven hun pet gaat.

Belvee. Personeel van een call center. [Met dank aan Henk Versteeg.]

Bendecommissie. In België: bestuur van de Parti Socialiste.

Besnijdenis. De besnijdenis van meisjes en vrouwen is een wrede verminking die in stand gehouden wordt door primitief bijgeloof en seksuele onderdrukking; de besnijdenis van jongens daarentegen is een eerbiedwaardige religieuze traditie met een gunstige hygiënische bijwerking. Dit zijn twee totaal verschillende, onvergelijkbare zaken.

Bevlogen. Gevormd naar analogie van belezen. Een bevlogen politicus heeft veel gevlogen, bijvoorbeeld naar milieuprojecten en conferenties over duurzaamheid.

Bevolkingstoename. Periode waarin meer buitenlanders naar ons land toekomen dan dat er Nederlanders emigreren. [Martin Borggreve.]

Bibliofiel. Hypocriet persoon die zogenaamd boeken koopt om naar te kijken en niet om te lezen.

Biblioseksueel. 1. Pervers persoon die boeken koopt of zelfs leent, louter en alleen om ze te lezen, en dan nog voor zijn eigen plezier ook. 2. Ik ben een biblioseksueel: ik ga liever met een goed boek naar bed. Vgl. bicycloseksueel.

Bidden. 1. Bidden is aangeleerd. Word geen naprater! 2. Bidden leidt tot niets. [Met dank aan de Bond tegen het Vloeken.]

Biseksueel. Iemand die het met mannen en vrouwen wil doen, maar toch niet met u.

Blaasprobleem. Beroepsziekte van trompettisten.

Blauw bloed. Geslachtsziekte. [Jan van Hulten.]

Bleek. Vroeger: bleek. Tegenwoordig: grauw, somber.

Boerenleverworst. Alcoholhoudend gerecht voor kannibalen; een geslaagde combinatie van de diversificatie en de sanering in de landbouw.

Boerenverstand. Computerprogramma dat machines voor het automatisch voeren, verzorgen en melken van vee aanstuurt.

Bohémien. Jonge bourgeois.

Boortoren. Studentenflat. [Henk Versteeg.]

Bordeelgebod. In Nederland, wettelijke bepaling die gemeenten verplicht om ten minste één bordeel toe te staan. Gristelijke gemeenteraden proberen hier onderuit te komen, onder het motto "Gaat heen en zondigt niet hier".

Bordeelsluiper. Schuwe hoerenloper.

Brug. Een brug naar de 21e eeuw: Een overbodige oeververbinding die permanent open staat (en dus gesloten is).

Brussels lof. Compliment vanuit het Centraal Europees Gezag. [Huub de Bel.]

Brutaal. Vroeger: brutaal. Tegenwoordig: wreed.

Bruynzeel. Geslacht van potloodventers.

Bugger my neighbour. Engels gezegde. Drukt afwijzing uit, letterlijk "ga mijn buurman neuken".

Buikloop. Wedren voor zeemeerminnen. [Huub de Bel.]
Campert, Remco. Bekende columnist van de Volkskrant.

Catgut your tongue. Engels gezegde. Letterlijk: "je tong is kattedarm", overdrachtelijk "je liegt dat je barst".

CDA. Afkorting van Communications Decency Act (netknevelwet) of critical discourse analysis (tekstgerichte 'ideologiekritiek').

Centrifuge. Frans woord voor wat wij noemen een droogzwierder, draaitrommel, slingerbalk, draaibalk, slingertrommel, middenvliederij, buitenwaartsrondelaar, wobbel-wobbel-truf-truf-truf-jiing-prrrt-hiiijjiiiiiiing.

Chantage. Volgens minister Netelenbos en de Gristenunie was het geen chantage dat zij gemeenten en provincies een grote zak geld beloofde als ze zouden meewerken aan het plaatsen van tolpoorten. Ze hadden volkomen gelijk: het was niet chantage, maar omkoping.

Cleveland, Grover. De 22ste en de 24ste president van de Verenigde Staten. Verloor na zijn eerste termijn de presidentsverkiezingen van 1888, hoewel hij de meeste stemmen kreeg. Cleveland stierf in 1908 aan een identiteitscrisis; hoewel zijn hart bleef kloppen, werd hij doodverklaard toen zijn arts geen polsslag meer voelde.

Cliniclowns. Hopeloos mislukte artiesten die optreden voor doodzieke kinderen, omdat die nu eenmaal niet weg kunnen lopen.

Comedy. (Ook wel shitcom.) Televisieprogramma waarbij het komische element daarin bestaat, dat het studiopubliek met lachgas is behandeld. In Nederlandse producties is daar geen budget voor, dus gaan de acteurs aan het gas.

Competitie. Vroeger: competitie. Tegenwoordig: concurrentie.

Conducteur. Die ene mens die zich onzichtbaar kan maken. [Huub de Bel.]

Conductrice. Dat andere mens dat zich onzichtbaar kan maken. [Huub de Bel.]

Conservatief. Iemand die net beroofd is. (Vgl. Progressief).

Conservatisme. Zie Seks, maar dat had u natuurlijk meteen al opgezocht.

Consumptie. Ziekte waarbij men met volle mond praat en stukken eten uitspuugt.

Controleren. Vroeger: controleren. Tegenwoordig: beheersen, besturen.

Coördinator. Bedelaar in een organisatie, belast met heel veel en bevoegd tot heel weinig. Zoiets als een vogel die verplicht wordt tot vliegen nadat hem een vleugel is afgehakt. [De eerste lezersbijdrage, van P.S. Karssenberg.]

Coproductie. Riool. Grieks-Latijns woord, letterlijk stront-leiding.

Copywriter. Reclametekstschrijver, die niet teksten schrijft, maar copy, zoals een koekjesfabriek geen koekjes bakt maar tonnen koek produceert.

Cruijff, Johan. De God van Nederland, zolang hij zichzelf niet van zijn voetstuk haalt door weer als voetbaltrainer te gaan werken. Een levende legende hoort zich dood te houden. Als Koninginnedag onder koning W.A. wordt veranderd in Oranjedag, moeten we die niet verschuiven naar 27 april, maar naar 25 april, Cruijff's verjaardag.

CV. Autobiografische fantasie in telegramstijl. Dient regelmatig bijgevuld en ontlucht te worden.
D66. Fractievoorzitter Thom van der Graaf stelde in 2000 voor dat na de apostrof ook het jaartal 66 uit de naam van zijn partij verwijderd zou worden (omdat het volgens hem tot de vorige eeuw behoorde - vgl. Millennium). Als dat voorstel wordt uitgevoerd, kan de betekenis van de D meteen veranderd worden in iets toepasselijkers - Dubbeltjeshoeren, bijvoorbeeld.

Daderprofiel. Portret van een topmanager.

Dammen. Spel voor denksporters die niet tegen hun verlies kunnen.

Danser. Kunstenaar die niet uw dochter maar uw zoon ongelukkig gaat maken.

Degenslikker. Vrijwel uitgestorven beroep. In brood- en banketbakkerijen vroeger een functionaris die tot taak had de verschillende soorten deeg te proeven. [Huub de Bel.]

Drugsrunner. Atleet die stimulerende middelen gebruikt. [Huub de Bel.]

DSM™. Afkorting van Dohme, Sharp & Merck, een chemisch en farmaceutisch conglomeraat, gevestigd in Zuid-Limburg, dat een bekend medisch standaardwerk uitgeeft als relatiegeschenk voor artsen.

Donderen. Het dondert geen hol: gemeenzame uitdrukking van onverschilligheid.

Drollenvanger. In Nederland, Hare Majesteits Drollenvanger: officiële titel van de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Droog scheren. Een eufemisme voor vet scheren.

Duizendpoot. Een homo met veel wisselende contacten.
Welkomstpagina   Inleiding BW   Lijst   E-J